Hoofdorgels en pijporgeltypes uitgelegd

orgel

Als je van geweldige muziek houdt en je eigen kerkorgel wilt hebben, dan is dit artikel voor jou geschreven. In het bijzonder zal ik het orgel of de grote buisvormige variëteit aan orgels bespreken die in de afgelopen twee eeuwen het meest werd gebruikt in kerkgemeenten. Als u serieus overweegt een orgel aan te schaffen of te bouwen, voor uw kerk of voor persoonlijk gebruik, houd er dan rekening mee dat dit artikel niet bedoeld is om informatie te geven over de constructie of installatie van orgels, maar om de belangrijkste soorten muziekinstrumenten in deze categorie en de rol die elk hoofdorgel krijgt toegewezen in een kerkdienst.

Heeft u specifieke vragen over bepaalde orgels of wilt u aanvullende informatie over de geschiedenis van het hoofdorgel, aarzel dan niet om persoonlijk contact met mij op te nemen zodat ik u verder kan helpen.

Het belangrijkste orgel van de Sint-Marcuskathedraal is het hauptwerk orgel of de sopraansectie van de gemeente, het hoogste orgel in zijn geheel. Het orgel is opgebouwd uit veel restanten van een oud, verwoest middeleeuws kasteel, dat werd gebruikt voor de bouw van deze kerk. Zoals u zich kunt voorstellen, vormt dit orgel een belangrijk deel van de muziek van deze prachtige gotische kathedraal. Andere instrumenten bleken het klokkenspel, het orgeltoetsenbord, de klokken, het orgelhout en de registers te zijn. Sommige kerkgemeenten gebruiken dit apparaat nog steeds.

Een ander type hoofdorgel dat tegenwoordig in kerken wordt aangetroffen, zijn de orgeltoetsenborden. Dit stuk bestaat uit een aantal computergestuurde luidsprekers die zijn aangesloten op het hoofdorgel via de digitale samplingtechnologie die is uitgevonden door de beroemde Duitse synthesizermaker Roland SEM. Het hoofdorgeltoetsenbord speelt de orgelnoten en de pijpen echoën door de hele kerk. Naast de normale analoge geluiden bevat dit keyboard ook digitaal gesamplede geluiden, een functie die een extra dimensie aan het geluid toevoegt. Sommige kerken gebruiken deze functie om een meer “organisch” geluid te creëren in tegenstelling tot het gewone metalgeluid.

De San Marcoplein en andere gotische kathedralen zijn al lang beroemd om hun uitgebreide ontwerpen, en deze ontwerpfactor wordt ook doorgevoerd in het pijpenorgel. Er zijn veel unieke kenmerken aanwezig op deze instrumenten die in combinatie met elkaar werken om een verscheidenheid aan geluiden te creëren die in een enkele compositie worden gemengd. Enkele van deze unieke kenmerken worden hieronder genoemd.

In tegenstelling tot de meeste pijporgels, kan een digitale stop op verschillende manieren worden gebruikt.

De eerste manier is een combinatie van de hoofdorganist met een begeleider die de basnoot op het orgel en de luidspreker speelt. Als de digitale stop is ingesteld op “gecentreerd”, wekt dit de illusie dat er drie verschillende noten tegelijkertijd worden gespeeld. Een andere manier om deze digitale stop te gebruiken is wanneer deze is ingesteld op “piano treble”, dit geeft de indruk dat de organist zowel de basnoten als de hoge tonen speelt. De laatste manier waarop deze stop kan worden gebruikt, is dat wanneer deze op het “kruissymbool” wordt gezet, een combinatie ontstaat van twee noten, de ene wordt gespeeld door de organist en de andere wordt gespeeld door een ander instrument.

Een van de meest opvallende kenmerken van dit soort pijporgels is de mogelijkheid om extra noten toe te voegen door simpelweg de waarden van de vorige paar registers te veranderen. Deze functie wordt “programmeerbare stop” genoemd en werkt in combinatie met de belangrijkste organist. Programmeerbare stops worden vaak aangetroffen op digitale synthesizers en op veel digitale synthesizer-interfaces. Programmeerbare stops zijn een geweldige aanvulling op elk stuk of hele compositie, omdat de dirigent zo creatief kan zijn als ze zouden willen. Om dit interessante aspect van het gebruik van deze stop op uw hoofdorgel verder te verkennen, kunt u online zoeken naar “programmeerbare stop”.

 

 

Lees meer op deze webpagina: https://www.noorlanderorgels.com/