Chiptuning van voertuigen – hoe het werkt

Veel mensen vragen zich af of het oké is om de motor van hun auto aan te passen, zodat je de deuntjes van “standaard” naar “Chip Tunes” kunt veranderen. Zijn ze legaal? Wat zijn enkele voorbeelden van illegale deuntjes? Is ChipTuning illegaal?

Het korte antwoord is ja, chiptuning is doorgaans veilig, maar met één voorwaarde. De chip mag geen grote hoeveelheden zwarte rook uit uw uitlaat veroorzaken. De meeste moderne elektronische regelsystemen hebben een “stil” waarschuwingsmechanisme om de bestuurder te waarschuwen wanneer de brandstof bijna op is. Als de motor nog loopt, schakelt het automatische regelsysteem de brandstofinjectie automatisch uit. De meeste melodieën van dieselmotoren zijn echter illegaal omdat de motoren een elektronisch regelapparaat nodig hebben voor de brandstoftoevoer.

Dus wat zijn enkele voorbeelden van motorstoringen veroorzaakt door “engine chiptuning“? De meest voorkomende is de defecte distributieriem. Dit is waarschijnlijk het gemakkelijkste voorbeeld om uit te leggen. Wanneer de distributieriem breekt, leidt de distributiepoelie de ketting rond de krukas. Als de riem is versleten of erger nog, kromgetrokken, zal de ketting verder gaan dan nodig is, waardoor de motor stopt.

Een ander voorbeeld is een auto die last heeft van een turbogat. Soms wordt dit veroorzaakt door een beschadigde of aflopende distributieriem. Andere keren kan het voertuig gewoon koeler rijden dan de auto’s van de andere bestuurders. In beide gevallen kan een turbo-lag ervoor zorgen dat een voertuig veel te snel op topsnelheid komt (het turbo-lag-effect). Met chiptuning kan dit worden gewijzigd om een andere topsnelheid te bereiken, dus het is illegaal.

Het laatste voorbeeld dat ik zal bespreken, is een onjuist brandstofmengsel. Met chiptuning wijzigt of herschikt een programmeur de parameters van het brandstofmengsel. Als de parameter die de programmeur opnieuw wil toewijzen te veel of te weinig verandert, heeft de wijziging geen invloed op de prestaties van uw auto. Aan de andere kant, als de parameter die de programmeur opnieuw wil toewijzen veel te veel of te weinig toeneemt, heeft de wijziging een aanzienlijk effect op het brandstofverbruik van uw auto.

Chiptuning is een leuk en opwindend proces dat zeer verschillende resultaten kan opleveren. Veel autotuners zijn in staat om de gewenste resultaten te bereiken door een of meer systeemcomponenten opnieuw toe te wijzen of aan te passen, zoals inactieve luchtregeling, variabele kleptiming, gasrespons, uitlaatgasmengsel, enz. Er zijn veel manieren om een auto te chiptunen maar als je op zoek bent naar een volledig aangepaste setup, moet je een programmeur gebruiken. Een programmeur kan snel en eenvoudig alle gewenste aanpassingen aan uw voertuig maken.

Klik hier voor meer informatie Chipperformance.nl